În sezonul rece organismul are nevoie de proteine și grăsimi pentru a putea face față temperaturilor scăzute care se înregistrează în această perioadă a anului.
Medicii spun că trecerea de la căldura din case la frigul de afară solicită organismul și crește riscul de îmbolnăvire. Specialiștii ne recomandă să ne adaptăm regimul alimentar sezonului rece. Astfel, dr. Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, recomandă o serie de alimente care nu are trebui să lipsească din meniul zilelor de iarnă.
â— Carnea slabă de porc este un aliment cu înaltă valoare biologică, conține toți aminoacizii esențiali care nu pot fi sintetizați de către organismul uman, dar care au rol în formarea anticorpilor. Acest aliment este bogat în fier, zinc, seleniu și vitamine din grupul B.
â— Semințele de floarea soarelui sau de dovleac și fructele oleaginoase, printre care se numără nucile, alune și migdalele, asigură necesarul de vitamina E. Această vitamină este recunoscută pentru proprietățile sale benefice asupra pielii, dar au rolul de a stimula imunitatea organismului.
â— Ciupercile proaspete au un conținut scăzut în calorii, respectiv 10 kilocalorii la 100 de grame și cu toate astea au un conținut ridicat de proteine. Acestea sunt recomandate inclusiv persoanelor care au probleme cu greutatea. „Spre deosebire de alte legume, ciupercile conțin fitați, prin urmare fierul din ciuperci se absoarbe ușor de către organism”, spune dr. Bilic. Aceasta completează că substanțele antibiotice din structura lor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea leucocitelor (nr. globulele albe dinn sânge) și cresc rezistența organismului la îmbolnăvire.
â— Sucul de roșii sau bulionul trebuie să fie prezente în majoritatea mâncărurilor de iarnă pentru că sunt bogate în licopen. Sucul de roșii ajută ca proteinele din carne să fie digerate mai ușor. Astfel nu ezitați să folosiți suc de roșii sau bulion atunci când gătiți carne.
â— Fructele de sezon, printre care se numără kiwi, bananele, grapefruitul și ananasul, sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și apă, nutrienți esențiali pentru a întări sistemul imunitar care este pus la încercare în această perioadă a anului. Atenție însă, fructele au un conținut ridicat de fructoză, ceea ce înseamnă că predispun la luarea în greutate. Pentru a preveni acest lucru nutriționista Mihaela Bilic recomandă să mâncăm fructe înainte de ora 18, deoarece după acest interval orar metabolismul încetinește, iar surplusul de carbohidrați riscă să fie transformat în grăsime de depozit.